Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usa­vr{ava­nje za kva­li­tet­ni­ji rad u svo­jim sre­di­na­ma

Seminar za učitelje i profesore hrvatskog jezika i književnosti, te stručno usavršavanje iz područja hrvatske kulturne baštine, povijesti, zemljopisa, glazbe i umjetnosti, koji je održan u hotelu »Brioni« u Puli od 27. lipnja do 3. srpnja 2004. godine u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, bio je izuzetna prigoda i za prosvjetne djelatnike iz Srbije i Crne Gore. Među 90 polaznika spomenutog seminara iz cijelog svijeta (Australija, Austrija, BiH, Italija, Kanada, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovačka, SiCG, Švedska, Ukrajina) našlo se i njih 20 iz SiCG (2 iz Crne Gore, 1 iz Srijema i 17 iz Bačke).
    Po dolasku u Hotel »Brioni« održali su pozdravne govore ministri, pomoćnici ministara a potom i viša stručna savjetnica za hrvatske dopunske škole Nada Zidar-Bogadi, upoznajući sudionike s rasporedom rada na seminaru te dodijelivši im knjige i radni materijal.
    Sljedećeg dana, bila su plenarna predavanja: dr. sc. Vinko Brešić je održao predavanje na temu »Hrvatska književna topografija« a dr. sc. Tvrtko Jakovina održao je predavanje iz povijesti: »Koliko je lokalna, lokalna povijest: Svjetske epizode hrvatske nacionalne povijesti u 20. st«.
    Zatim su bile predstavljene radionice. Mr. sc. Iva Gruić predstavila je radionice dramske umjetnosti, Irena Miholić pak radionice glazbene kulture, dok je dr. sc. Diana Zalar predstavila radionicu: Recepcija i utjecaj djela Ivane Brlić Mažuranić na suvremenu književnu produkciju i multimediju. Dr. sc. Karol Visenko i prof. Sanja Sikirić predstavile su radionice hrvatskog jezika. Istoga je dana bilo organizirano razgledanje Pule, što je osigurala Turistička zajednica grada. Bilo je i prezentacija hrvatskih dječjih časopisa te književni susret sa autorom Zlatkom Krilićem.
    Svaki sljedeći dan je bio besprijekorno organiziran. Lokalne novine, televizija i radio postaje propratile su taj seminar kao vrlo važan događaj. U posjet su stigli i predstavnici HMI, a prof. Vlasta Sabljak-koautor knjige »Hrvatska darovnica« održala je plenarno predavanje »Ivana Brlic Mažuranić, Šuma Striborova« a potom prezentirala knjigu koju je napisala zajedno sa prof. dr. Vladom Pandžićem. Organizirano se razgledalo otočje Brijuna, nakon toga Fazana, Rovinj, Poreč. Plenarno predavanje »Geografsko obilježje Istre« održala je prof. Goranka Marković, a Irena Miholić je govorila o«Hrvatskoj tradicijskoj kulturi«.
    Po završetku svih radionica i plenarnih predavanja polaznici seminara su dobili potvrde o stručnom usavršavanju iz hrvatskog jezika i hrvatske kulturne baštine. Sada je na svakom sudioniku seminara zadaća da u svojim sredinama što bolje predstave hrvatski jezik i kulturu. Seminar se tradicionalno odvija svake godine po završetku školske godine i prilika je da se i drugi nastavnici uključe u ovakav vid stručnog usavršavanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika